oleh assyabab

 

Hari ini saya mendengar kuliah pagi Tok Guru Hj Hadi melalui web TV. Saya sempat menangkap sepotong ayat Al-Quran daripada surah Al-A’raaf yang dibaca oleh Tok Guru :

maksud ayat :

Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya. (96)

Maka apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman dari kedatangan siksaan Kami kepada mereka di malam hari di waktu mereka sedang tidur? (97)

Atau apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman dari kedatangan siksaan Kami kepada mereka di waktu matahari sepenggalahan naik ketika mereka sedang bermain? (98)

Maka apakah mereka merasa aman dari azab Allah (yang tidak terduga-duga)? Tiada yang merasa aman dan azab Allah kecuali orang-orang yang merugi. (99)

 

Dan apakah belum jelas bagi orang-orang yang mempusakai suatu negeri sesudah (lenyap) penduduknya, bahwa kalau Kami menghendaki tentu Kami azab mereka karena dosa-dosanya; dan Kami kunci mati hati mereka sehingga mereka tidak dapat mendengar (pelajaran lagi)? (100)

Selepas mendengar ayat ini saya terfikir kenyataan yang pernah di buat pemimpin no.1 negara dan konco-konconya bahawa negara kita sekarang aman, oleh itu kita tidak boleh benarkan perhimpunan haram (sebenarnya himpunan aman) . Seorang sahabat saya juga pernah berkata pada saya “buat apa kita berhimpun ramai-ramai sehingga kita membuat negara kacau-bilau?”

Patutkah kita membiarkan kezaliman. Aman kah kita jika rakyat ditindas dengan kenaikan kos hidup, masalah sosial yang semakin teruk. Ditambah masalah pentadbiran negara yang semakin korup.

Mungkin kita merasa aman sebab tidak terjadinya peperangan seperti di negara-negara umat Islam yang lain. Tetapi kita mesti tahu mereka berperang kerana menuntut hak mereka. Sedangkan kita merasa aman sebab kita tidak mempertahankan hak kita.Adakah kita perlu menunggu perang baru kita bangkit melawan kejahatan??? Fikir-fikirkan dan bertindaklah… Jangan sampai azab Allah turun kerana kita membiarkan kezaliman.

rusli-islam.blogspot.com

Advertisements