Tak tumbuh, tak melata. Tak sungguh, tak kata.
(Oleh AJK Politik dan Penerangan Dewan Pemuda PAS Putrajaya)

27 Februari, Putrajaya – Calon PAS di Putrajaya, Tuan Hj. Mohamad Noor Mohamad hari ini membentangkan bukti perjuangan beliau dan rakan-rakan PAS Putrajaya berhubung isu menuntut diwujudkan sekolah agama di Putrajaya.

Isu sekolah agama di Putrajaya timbul apabila tiada satu pun sekolah agama yang dibina seawal penubuhannya. Dasar ini dilihat sebagai tidak bertepatan dengan konsep Islam sebagai agama persekutuan dan juga sebagai kewajipan pemerintah untuk memberikan pendidikan agama kepada rakyatnya.

PAS Wilayah Persekutuan, khasnya PAS Putrajaya banyak menerima aduan dari penduduk Putrajaya dan kami sebelumnya lagi telah membuat tinjauan ke kawasan sekitar Putrajaya memang mendapati tiada satu pun sekolah agama yang dibina.

Bertolak dari kesedaran itu, maka kami telah mendapatkan beberapa maklumat mengenai perancangan membina sekolah agama di Putrajaya. Pada awalnya pihak Perbadanan Putrajaya telah melantik pihak kontraktor untuk meratakan tapak bagi sekolah agama di Presint 16. Kemudiannya projek itu dibatalkan berikutan desakan dari Tengku Adnan sendiri yang mengatakan bahawa pembinaan sekolah agama di Putrajaya akan menjatuhkan imejnya sebagai pusat pentadbiran kerajaan. Jika tidak, Putrajaya sudah mempunyai bukan setakat sekolah, malah Kompleks Sekolah Agama seperti yang dirancangkan pada tahun 2003.

Kemudiannya perjumpaan penduduk dengan pihak Perbadanan Putrajaya telah dirintis dan pihak perbadanan telah memaklumkan bahawa projek pembinaan sekolah agama di Putrajaya sudah dimasukkan ke dalam Rancangan Malaysia ke-9 (RMK-9). Malangnya apabila dimaklumkan kepada JAKIM, pihak JAKIM menyatakan bahawa mereka tidak tahu-menahu hal pembinaan sekolah agama tersebut.

Maka pada 15 Januari 2007, Badan Perhubungan PAS Wilayah Persekutuan yang diketuai oleh Tuan Hj. Mohamad Noor Mohamad telah membuat pertemuan dan penyerahan memorandum kepada Pejabat Menteri Kementerian Wilayah Persekutuan dan Pejabat Ketua Pengarah JAKIM. Rujukgambar dan 2 salinan memorandum yang telah di cop tarikh penerimaan oleh kedua-dua pihak, di bawah sebagai bukti:


(Gambar penyerahan memorandum kepada Menteri WIlayah Persekutuan melalui En. Ahmad Hashim, Setiausaha Sulit kepada Mentrei Wilayah)

(Memorandum kepada Menteri Wilayah pada 15 jan 2007, seperti yang kelihatan pada cop. Sila klik pada gambar untuk paparan yang lebih besar dan jelas)
(Memorandum kepada Ketua Pengarah JAKIM pada 15 jan 2007, seperti yang kelihatan pada cop. SIla klik pada gambar untuk paparan yang lebih besar dan jelas)

Ditanya berhubung tindakan Tengku Adnan memanggil pihak media dan mengatakan bahawa dialah yang berusaha dan menjadikan hasrat sebuah sekolah agama dibina di Putrajaya, Tuan Hj. Mohamad Noor Mohamad berkata: “Sebagai sahabat, saya ingin berpesan kepadanya agar jangan melatah dan mereka-reka cerita. Tindakan memanggil media dan mengeluarkan kenyataan tanpa ada bukti yang lengkap, sekadar mendakwa itu dan ini adalah bukti jelas bahawa Umno-Bn tidak jujur dan berkeinginan untuk menjayakan agenda kebajikan rakyat. Kenapa sekarang baru hendak dibawa media ke tapak pembinaan? ”

Saya rasa penduduk Putrajaya bijak dan dapat membezakan pihak mana yang benar-benar memperjuangkan nasib rakyat dan pihak mana yang hanya mengambil kesempatan daripada rakyat.

“Akhirnya saya merayu agar setiap pengundi Putrajaya dapat membuat perubahan memandangkan SPR kini tidak lagi menyediak nombor siri pada kertas undi dan juga Tengku Adnan sendiri pernah memberikan jaminan bahawa kakitangan kerajaan yang menyokong perjuangan PAS tidak akan dikenakan sebarang bentuk tindakan.”

Undilah untuk perubahan yang baik. Menuju Putrajaya Berkebajikan.